Potrawy
Data dodania: 9 czerwca 2014

Sałatka śledziowa - rybny szałot


Składniki:

  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
  • tacka śledzi matjasów
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej lub białej
  • 0,25 szklanki oleju
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki, cebule i ogórki kroimy w kostkę, śledzie w paski, a jabłka w słupki. Tak przygotowane składniki łączymy z fasolą, doprawiamy solą i pieprzem, a po polaniu olejem starannie mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Do sałatki można dodać kapary, marynowane grzybki lub czerwoną pokrojoną w kostkę paprykę.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej - Tucznawy podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Częstochowa
Specjalnością restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, którą doceniają zarówno lokalni goście restauracji jak i grupy... więcej>>
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji