Potrawy
Data dodania: 17 czerwca 2014

'Kyjzy Zupa' - zupa serowa


Składniki:

  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 3 pory (ok. 40 dkg)
  • 10 dkg śmietany kremówki
  • 10 dkg serków topionych kremowych
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • przyprawa do zup

 

Opis przygotowania:

Mięso gotujemy z porem na wolnym ogniu dodając przyprawy. Rozgotowane mięso i por rozdrabniamy i powoli wlewamy do niego śmietanę kremówkę i dodajemy serki topione wraz z kostką rosołową do smaku. Zupa powinna mieć kremową konsystencję. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Potrawa sporządzona przez „Kobiety Aktywne gminy Nędza” podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji