Potrawy
Data dodania: 11 lipca 2014

Stek z dziczyzny z zasmażaną kapustą i młodymi ziemniaczkami


Składniki:

Stek z dziczyzny:

  • mięso z dzika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do dziczyzny

Kapusta zasmażana:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 mała śmietana
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • ziemniaki

 

Opis przygotowania:

Mięso dzielimy na plastry, przyprawiamy, smażymy na oleju z obu stron, podlewamy wodą, przyprawiamy do smaku, gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy mąką.
Kapustę szatkujemy, gotujemy, dodajemy startą marchewkę, przyprawy, warzywa. Po ugotowaniu, zagęszczamy mąką, przyprawiamy.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Pradlanki” z Pradeł k. Kroczyc podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Częstochowa
Specjalnością restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, którą doceniają zarówno lokalni goście restauracji jak i grupy... więcej>>
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji