Potrawy
Data dodania: 14 lipca 2014

Kiełbasa Karlińska


Składniki:

  • łopatka wieprzowa
  • słonina surowa
  • boczek surowy
  • peklosól
  • sól
  • woda
  • kolendra
  • gorczyca
  • jałowiec
  • jelita

 

Opis przygotowania:

Łopatkę podzielić na dwie części, jedną część zmielić, drugą pokroić w kostkę. Słoninę, boczek zmielić. Do powstałej masy mięsnej dodać peklosól, pozostałe przyprawy. Całość pozostawić w chłodnym miejscu na 24 do 48 godz. Jelita namoczyć, następnie faszerować.

 

Receptura oparta na przepisie na szczekocińską kiełbasę siekaną na słomie pieczoną. Wyrabiana przy świniobiciu, często na święta, przez gospodynie. Pieczona w piecu chlebowym, na słomie ponieważ jest bardzo delikatna. Nadaje się również do wędzenia.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę z Zajazdu „Biała Skała” z Zawiercia podczas IX Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2014 r. w Zawierciu.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji