Potrawy
Data dodania: 14 lipca 2014

Karp ze szpinakiem


Składniki:

  • 1 kg oczyszczonego karpia
  • 400 g szpinaku
  • 300 g makaronu
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietanki
  • 3 żółtka
  • 50g mąki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Opis przygotowania:

Z oczyszczonego karpia usuwamy ości i kroimy w formę dzwonków. Oprószamy solą i pieprzem oraz mąką, następnie smażymy. Gotujemy makaron. Szpinak dusimy na maśle ze szczyptą pieprzu i cynamonem. Karpia układamy na blasze lub brytfance, przykrywamy makaronem, a na wierzch kładziemy szpinak. Polewamy lekko śmietanką wymieszaną z żółtkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 min.

 

 

Potrawa sporządzona przez restaurację „Dworek Cieszyński” z Cieszyna podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji