Potrawy
Data dodania: 21 lipca 2014

Krem z pieczonych buraków z dodatkiem prażonej gęsiej wątróbki podany z miętową pianką capuccino


Składniki:

  • buraki
  • bulion
  • gęsia wątróbka
  • masło
  • mleko
  • wino (Sherry)
  • listki świerzej mięty

 

Opis przygotowania:

Buraki pieczemy ok. 2 godzin w 170°C. Następnie obieramy i drobno kroimy, zalewamy bulionem, zagotowujemy i miksujemy. Gęsią wątróbkę delikatnie podsmażamy na maśle dodając Sherry. Mleko ubijamy na parze, a do powstałej pianki dodajemy miętę.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Dąbrówka” z Jastrzębia-Zdroju podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji