Krem z pieczonych buraków z dodatkiem prażonej gęsiej wątróbki podany z miętową pianką capuccino

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • buraki
  • bulion
  • gęsia wątróbka
  • masło
  • mleko
  • wino (Sherry)
  • listki świerzej mięty

 

Opis przygotowania:

Buraki pieczemy ok. 2 godzin w 170°C. Następnie obieramy i drobno kroimy, zalewamy bulionem, zagotowujemy i miksujemy. Gęsią wątróbkę delikatnie podsmażamy na maśle dodając Sherry. Mleko ubijamy na parze, a do powstałej pianki dodajemy miętę.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Dąbrówka” z Jastrzębia-Zdroju podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.

Wyświetlenia:  4