Potrawy
Data dodania: 21 lipca 2014

Rolada zagłębiowska


Składniki:

  • 0,5 kg schabu wołowego
  • 10 g świeżych podgrzybków
  • 10 g mrożonych kurek
  • 2 średnie cebule
  • pieprz, sól
  • ½ kostki masła
  • kilka ziaren jałowca
  • 0,10 l oleju
  • 0,10 kg świeżych borowików
  • 0,10 l śmietany

 

Opis przygotowania:

Mięso rozbić tłuczkiem. Grzyby i cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na maśle, posolić i dodać ziarnka jałowca. Podsmażone grzyby nałożyć na rozbity schab, zawinąć, szczelnie zawiązać i usmażyć na złoty kolor na oleju. Przygotować sos do rolady: ugotować śmietanę z borowikami, przyprawić solą i pieprzem do smaku, zmiksować grzyby. Roladę przed podaniem przekroić i polać sosem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Austeria” ze Sławkowa podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. 


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji