Potrawy
Data dodania: 22 września 2014

Fazole ze śmietaną i ziemniakami


Składnki:

  • 1 kg fasoli czerwonej
  • 0,5 kg kości wędzonej
  • włoszczyzna
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • śmietana słodka

 

Opis przygotowania:

Czerwoną fasolę dzień przed gotowaniem namaczamy. Gotujemy bulion z warzyw i kości (np. wędzonych). Na wywarze i wodzie w wymoczonej fasoli gotujemy fasolę. Do ugotowanej zupy dodajemy ząbek czosnku, łyżeczkę majeranku, przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Na końcu zalewamy słodką śmietaną. Dla poprawienia smaku można dodać 1 łyżeczkę octu.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Familjo Team ze Skrzyszowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Częstochowa
Specjalnością restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, którą doceniają zarówno lokalni goście restauracji jak i grupy... więcej>>
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji