Potrawy
Data dodania: 23 września 2014

Pieczeń cielęca z kluskami śląskim i surówką


Składniki:

Pieczeń cielęca:

  • 50 dkg mięsa
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • czosnek

Surówka:

  • pół główki kapusty
  • 2 łyżki sosu chrzanowego

 

Opis przygotowania:

Mięso podsmażamy, podleway i dusimy około 1 godzinę. Pod koniec smażenia nacieramy czosnkiem i podlewamy 3 łyżkami śmietany. Kapustę szatkujemy i dodajemy sos chrzanowy. Mięso i surówkę podajemy z kluskami śląskimi.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół "Familijo" ze Skrzyszowa podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji