Maciek w kapuśnicy

Odsłuchaj tekst

 Składniki:

  • 2 kg żółądków wieprzowych "maćki"
  • 2 l wody z kapusty
  • czosnek
  • liśc laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Zawiesina:

  • 1 szklanka wody
  • 0,5 litra śmietany
  • 3 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Wywar z kapusty łączymy z gotowanymi "maćkami" i dodajemy przyprawy. Na koniec łączymy z zawiesiną ze śmietany i mąki. Podajemy w miskach.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy "Zagroń" z Istebnej podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  1288