Potrawy
Data dodania: 9 września 2015

Zupa cebulowa ciągutka


 Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 4 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 0,5 kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • starty żółty ser

 

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy masło i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy lub przecieramy przez sito. Następnie przyprawiamy do smaku. Do miseczki wkładamy starty żółty ser, zalewamy gorącą zupą, dodajemy natkę pietruszki lub listek lubczyku. Można podawać zupę z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Dla urozmaicenia można do gotowania cebuli i ziemniaków dodać szpinak, co wzbogaci wartość zupy.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich z Kłobucka podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Częstochowa
Specjalnością restauracji jest tradycyjna kuchnia polska, którą doceniają zarówno lokalni goście restauracji jak i grupy... więcej>>
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Wyszukiwarka atrakcji