Potrawy
Data dodania: 16 września 2015

Placuszki z jabłek ze śmietanką i wisieńką


Składniki:

  • 9 kwaśnych jabłek
  • 240 g mąki pszennej
  • 0,5 l zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • kora cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietanka 30 %
  • laska wanilii
  • cukier puder i wiśnie lub inne owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Z jajek, mleka i mąki sporządzamy ciasto. Dodajemy tarte jabłka, cynamon i cukier. Smażymy. Dekorujemy śmietaną ubitą z wanilią oraz wiśniami.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Młodzieżowy Klub Kulinarny z Częstochowy podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji