Potrawy
Data dodania: 7 grudnia 2015

Rosół


Składniki:

  • ¾ kg wołowiny z kością
  • kawałek cielęciny z kością
  • kilka części rosołowych z kurczaka
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty włoskiej
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • gałązka lubczyku
  • maggi
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Do dużego garnka włożyć wołowinę, cielęcinę, wrzucić liść laurowy, ziele ang., jałowiec, lubczyk, pieprz. Postawić na małym ogniu, przykryć zostawiając szparkę. Po kilkunastu minutach wrzucić warzywa i części kurczaka. Cebulę należy pokroić na grube plastry i przypiec na suchej patelni. Rosół należy gotować na wolnym ogniu do chwili aż mięso i warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu należy przecedzić. Do rosołu można podać makaron jak również ziemniaki w całości.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej - Tucznawy podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji