Fifka (kartoflanka)

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 80 g marchwi
  • 60 g korzenia pietruszki
  • 20 g natki pietruszki (drobno siekanej)
  • 80 g selera
  • 100 g cebuli
  • 100 g boczku lub słoniny
  • 1,5 l wody
  • 80 g sezonowych grzybów (kurki lub gąski)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

 

Opis przygotowania:

Wodę zagotować, lekko osolić. Warzywa obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pokrojone warzywa wrzucić do wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem usmażyć. Podlać lekko wodą i dodać do gotujących się warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać natką pietruszki.

 

Kartoflanka w okolicach częstochowy i na jurze często była podawana w okresie żniw.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Częstochowy i okolic

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  958