Zalewajka z białym serem

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 10 porcji):

  • 1l wywaru mięsnego
  • 500 ml żurku (zakwas żytni bez mąki)
  • 150 g kiełbasy
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g sera białego
  • 30 g smalcu
  • 100 g cebuli
  • 30 g czosnku
  • sól, pieprz

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, gotować w wywarze mięsnym. Na smalcu zrumienić drobno pokrojoną cebulę z kiełbasą pokrojoną w półplasterki, następnie dodać do wywaru. Gdy ziemniaki zmiękną, wlać żurek. Chwilę pogotować, doprawić do smaku przyprawami i wcisnąć czosnek. Przed podaniem dodać biały ser pokrojony w kostkę.

 

Danie zagłębiowskie, ale również podawane na śląsku i śląsku cieszyńskim; popularne w środowiskach wiejskich.

 

 

Potrawa tradycyjna z terenów Zagłębia Dąbrowskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  317