Składniki (na 1 blachę)
Ciasto:
Nadzienie makowe:
Nadzienie serowe:
Posypka:
Opis przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać. Drożdże rozkruszyć w osobnym naczyniu, dodać cukier, trochę mąki i trochę letniego mleka. Poczekać, aż zaczyn wyrośnie. Do przesianej mąki dodać roztopione masło, resztę mleka, roztrzepane jajka, zaczyn drożdżowy i szczyptę soli, następnie dobrze wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia, po czym rozwałkować 2/3 ciasta na wysmarowaną blachę, resztę zostawić na warstwę wierzchnią kołocza.
Posypka:
Z masła, cukru waniliowego, jajek, proszku do pieczenia i soli wyrobić ciasto, dodając do niego tyle mąki, aby dawało się bez trudu formować w dłoniach.
Masa serowa:
Ser zmielić, dodać do niego cukier, ubitejajka, budyń, otartą z cytryny skórkę i sok z połowy cytryny, rodzynki, trochę mąki i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, by powstała jednolita masa.
Masa makowa:
Zmielony mak sparzyć wrzątkiem, dodać do niego cukier, bakalie, cukier waniliowy, olejek migdałowy, masło, trochę miodu i oliwy oraz szczyptę soli. Wyrobić jednolitą masę. Wybraną masę rozprowadzić na wcześniej rozwałkowane na blasze ciasto, na to dać warstwę pozostałego ciasta. Na koniec na cieście ułożyć posypkę. Piec w temperaturze 180oC aż do zarumienienia, maksymalnie 45 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kolocz to tradycyjne ciasto podawane na weselach, odpustach i innych uroczystościach. pierwotnie robiony z samą posypką oraz masą serową lub makową. dziś przyrządzany również z innymi masami, np. jabłkową czy budyniową.
Potrawa tradycyjna z terenów Górnego Śląska
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT