Potrawy
Data dodania: 22 marca 2016

Śledzie z czosnkiem


Składniki:

  • 4Filety śledziowe (matiasy)
  • kiszony ogórek
  • 3-5 ząbków czosnku

Sos:

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • biały pieprz (mielony)

Opis przygotowania:

Śledzie umyć i moczyć 2 godziny w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu. Śledzie i ogórek drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śledzi i dobrze wymieszać. Polać sosem.

Jest to jeden z wielu przepisów na śledzie, które jadano często w okresach postu.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni mieszczańskiej ze zbioru przepisów Zofii Mitko

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji