Potrawy
Data dodania: 22 marca 2016

Boczek świeży pieczony w piwie


Składniki:

Boczek:

  • 1000 g boczku
  • sól
  • saletra
  • kilka ząbków czosnku
  • 2−3 łyżeczki majeranku
  • szczypta tymianku
  • 250 ml piwa

Zaprawa do sosu:

  • śmietana
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • sok z 1 cytryny

 

Opis przygotowania:

Świeży boczek natrzeć solą z saletrą i przyprawami (zmiażdżony czosnek i zioła). Boczek włożyć do naczynia żeliwnego lub ogniotrwałego, podlać piwem i dusić do miękkości. Miękki boczek wyjąć, sos zagęścić śmietaną i świeżym, startym chrzanem, dodać musztardę i cytrynę. Boczek podawać z sosem na gorąco lub na zimno z chrzanem.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT


Szlak Kulinarny Śląskie Smaki
Częstochowa
Dwupoziomowy lokal kusi własnym produkowanym na miejscu piwem oraz wyjątkową kuchnią z kultowymi już daniami regionalnym... więcej>>
Częstochowa
Restauracja znajduje się w samym centrum miasta, w zabytkowych piwnicach Ratusza Częstochowskiego.
Kroczyce
Zajazd położony w malowniczej scenerii Jury Krakowsko-Częstochowskiej oferuje dania kuchni staropolskiej, jurajskiej i m... więcej>>
Dąbrowa Górnicza
Restauracja Zagłębie Smaku znajduje się na pierwszym piętrze hotelu Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.
Wyszukiwarka atrakcji