Chuda Jewa z ziemniakami i szpyrkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • 1 l maślanki
  • 250 ml śmietany
  • 1000 g bryndzy
  • 1 łyżka mąki
  • boczek

 

Opis przygotowania:

Zagotować wodę, dodać roztarty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę. Maślankę połączyć ze śmietaną, bryndzą i mąką. Wszystko zlać do wody z czosnkiem i zagotować. Boczek drobno pokroić, usmażyć szpyrki i dodać do zupy. Podawać z chlebem.

 

 

Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego

Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT

Wyświetlenia:  642