Składniki:
Opis przygotowania:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Odsączyć z nich niewielką ilość wody. Dodać jajko, mąkę, posolić. Ciasto piec w formie placków na rozgrzanej blasze. Po upieczeniu smarować każdy placek gęstą domową śmietaną, nałożyć je na siebie. Podawać z herbatą z ziół (mięta, melisa, dziurawiec, lipa, biały bez).
W innej wersji potrawy można piec poleśniki na listku kapusty:
Ciasto z ziemniaków nałożyć na liść kapusty, przykryć drugim. Piec w piekarniku (trąbie, szabaśniku) z jednej strony, następnie obrócić i piec z drugiej strony. Po upieczeniu polać gęstą śmietaną. Obie wersje poleśników można spożywać także ze skwarkami.
Potrawa tradycyjna kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego
Źródło: Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego, ŚOT