Kulinarnie
Komisja Europejska doceniła Śląskie Smaki
07 Styczeń 2016
Stworzony przez Śląską Organizację Turystyczną Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” otrzymał główną nagrodę EDEN (European Destination of Excellence) w międzynarodowym konkursie na Najlepszą Europejską Destynację Turystyczną.
Najlepsze smaki Śląskiego docenione
09 Grudzień 2015
Nie od dziś wiadomo, że różnorodność kulinarna województwa śląskiego to jeden z naszych największych atutów. Dzięki temu Szlak Kulinarny Śląskie Smaki stał się turystycznym przebojem regionu. Kolejnym potwierdzeniem kunsztu naszych kucharzy jest ogłoszona niedawno druga edycja przewodnika kulinarnego "Gauil&Millau". W tegorocznym zestawieniu najlepszych polskich restauracji znalazło się ponad 40 lokali z województwa śląskiego, w tym aż 6 "naszych" śląskosmakowych. Gratulujemy sukcesu!
Upiecz ciasteczka dla Św. Mikołaja
01 Grudzień 2015
Już wkrótce Mikołajki. Polecamy przepisy na znakomite ciasteczka świąteczne, które wywodzą się z tradycji kulinarnych Śląska Cieszyńskiego.
Restauracja Sunlight w Katowicach na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
02 Październik 2015
Restauracja Sunlight w Katowicach dołączyła do Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szczególnie polecamy tam żur żeniaty, golonkę wieprzową z kapustą duszoną z kminkiem, musztardą i chrzanem oraz racuszki z zielonych jabłek z sosem waniliowym i jagodami.
Śliwka w roli głównej
20 Sierpień 2015
Konfitury i suszenie owoców to od wieków sprawdzony pomysł na cieszenie się owocami sezonowymi również jesienią i zimą. Owocowe przetwory są popularne w każdej kuchni regionalnej –również w kuchni regionalnej województwa śląskiego zajmują szczególne miejsce. Każda gospodyni miała swój sposób na wykorzystanie powideł śliwkowych, suszonych jabłek, czy moreli. To kulinarne dziedzictwo w śląskim zostało urozmaicone o wpływy czeskie, austriackie, czy żydowskie. Złożona historia regionu przełożyła się na niezwykle zróżnicowaną i urozmaiconą kuchnię, w której każdy znajdzie coś dla siebie.
Śląskie Smaki - kuchnia pozytywnych wrażeń
20 Sierpień 2015
Popularność, rozpoznawalność i różnorodność to cechy charakteryzujące śląską kuchnię. Trzeba jednak pamiętać, że śląskie to geograficznie nie tylko Górny Śląsk, ale także Żywiecczyzna, Śląsk Cieszyński, Zagłębie czy okolice Częstochowy.
Nowe restauracje na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
16 Lipiec 2015
Na X Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się 6 czerwca w Wiśle oficjalnie powitano na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki" dwa nowe lokale: Restaurację Enklawa w Tychach i Restaurację Hotelu Spa Laskowo*** w Jankowicach k/Kuźni Raciborskiej. Obie restauracje pomyslnie przeszły proces certyfikacyjny i dołączyły do grona 29 lokali w całym województwie.
Najsmaczniejsza impreza w Śląskim
20 Maj 2015
Wielkimi krokami zbliża się największe kulinarne święto śląskiego. Festiwal Śląskie Smaki odbędzie się 6 czerwca w Wiśle. Już dziś zapraszamy! Będzie naprawdę smacznie!
Wielkanocne stoły w Śląskim
19 Marzec 2015
Różnorodność kuchni regionalnej w śląskim przejawia się również w potrawach świątecznych. To zdumiewające, że śniadanie wielkanocne potrafiło tak się różnić w domach oddalonych od siebie o zaledwie 100 km. Wiadomo, że nigdzie nie zabrakło bab wielkanocnych, baranków z lukrem, czy pachnących szynek i kiełbas, które stanowią podstawę na wielkanocnych stołach w całej Polsce. Jednak mieszkańcom województwa śląskiego Święta Wielkanocne kojarzą się również z tutejszymi, lokalnymi przysmakami.
Śląskie Smaki na Święta Bożego Narodzenia
20 Grudzień 2014
Kuchnia regionalna województwa śląskiego jest niezwykle różnorodna. Najlepiej rozpoznawalna jest kuchnia śląska, jednak jurajskie czy beskidzkie przysmaki mają również wielu swoich zwolenników. Jesteś ciekaw jaki wpływ ta różnorodność ma na świąteczne stoły? Zapraszamy do lektury.
Upiecz ciasteczka dla św. Mikołaja
01 Grudzień 2014
Już wkrótce Mikołajki. Polecamy przepisy na znakomite ciasteczka świąteczne, które wywodzą się z tradycji kulinarnych Śląska Cieszyńskiego.