Potrawy
Data dodania: 21 července 2014

Krem z pieczonych buraków z dodatkiem prażonej gęsiej wątróbki podany z miętową pianką capuccino


Składniki:

  • buraki
  • bulion
  • gęsia wątróbka
  • masło
  • mleko
  • wino (Sherry)
  • listki świerzej mięty

 

Opis przygotowania:

Buraki pieczemy ok. 2 godzin w 170°C. Następnie obieramy i drobno kroimy, zalewamy bulionem, zagotowujemy i miksujemy. Gęsią wątróbkę delikatnie podsmażamy na maśle dodając Sherry. Mleko ubijamy na parze, a do powstałej pianki dodajemy miętę.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Dąbrówka” z Jastrzębia-Zdroju podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej.


Culinary Route "Silesian Tastes"
Częstochowa
Two-storey restaurant tempts with its own beer and exceptional cuisine with well-known regional dishes such as buttermil... więcej>>
Częstochowa
The restaurant is located in a city centre, in historic cellars of City Hall.
Częstochowa
The beginning of the restaurant operation Złoty Garniec Inn is 2013. From the very beginning, the restaurant owners focu... więcej>>
Kroczyce
The restaurant is located in a picturesque area of Krakow-Czestochowa Upland and offers traditional Polish, Jurassic an... więcej>>
Attraction search engine