Składniki:
Schab:
Szpajza chrzanowa:
Opis przygotowania:
Schab umyć i osuszy, obsypać cukrem, wstawić do lodówki w szczelnym pojemniku na 24 godziny. Po tym czasie mięso opłukać, powtórzyć czynności jw., jednak tym razem obsypać schab solą. Następnie mięso obtoczyć w wymieszanych przyprawach, wstawić do lodówki na 24 godziny w szczelnym pojemniku. Po tym czasie schab wraz z przyprawami owinąć w "oddychający" materiał (np. tetra)i wywiesić w przewiewnym miejscu na ok. 10 dni.
By przygotować szpajzę chrzanową należy zagotować wodę i rozpuścić w niej żelatynę. Chrzan zetrzeć i przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem (można zmiksować). Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać chrzan tak, aby piana nie opadła, dolać ostudzoną żelatynę i mieszać. Doprawić do smaku i szybko wlać do foremek.
Schab pokroić na cienkie plasterki i serwować wraz ze szpajzą chrzanową.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Enklawa podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.