Składniki:
Opis przygotowania:
Do rozgrzanego garnka wrzucamy drobno pokrojoną słoninę lub boczek, powoli wytapiamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę, cebulę i starte warzywa (oprócz ziemniaków). Lekko przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i dusimy ok. 10 minut. Następnie zalewamy całość wodą i gotujemy kolejne 10 minut. Do wywaru wlewamy zakwas, zagotowujemy i dodajemy maślankę ponownie doprowadzając do zagotowania. Następnie całość blendujemy, aby uzyskać puszystą i kremową konsystencję. Zmiksowany żurek doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki gotujemy i przyrządzamy z nich puree z odrobiną gałki muszkatołowej. Na razgrzanej patelni przyrządzamy chipsy z plastrowanego boczku, a na wytopionym tłuszczu zrumieniamy uformowane puree. Zupę serwujemy z chipsem, puree ziemniaczami oraz surowym żółtkiem jajka.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Enklawa podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.