Składniki:
Opis przygotowania:
Seler obieramy, myjemy kroimy na drobną kostkę, zalewamy wodą z odrobiną piwa i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy, dodajemy pulę mago i miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku cytryną i miodem. Pęczak zalewamy 0,5 l piwa i powoli dusimy, po odparowaniu przyprawiamy solą i piperzem. Następnie podlewamy bulionem i "prażymy" do miękkości. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli, formujemy pęczka w wybranym kształcie, przesmażamy lekko na oleju na rumiany kolor. Sandacza doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce, następnie pieczemy 6-7 minut w piecu w temperaturze 175-180 st. C. W międzyczasie włoszczyznę siekamy na cienkie paski, blanszujemy na pataleni razem z pokrojonymi szparagami.
Na talerz nakładamy mus z mango i selera, prażoną kaszę pęczak, a na nią rybę wraz z włoszczyną i szparagami.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Enklawa podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.