Lody z koziego mleka i miodu wrzosowego, kamień z białej czekolady w towarzystwie gruszkowo-rabarbarowego kołacza z kruszonką owsianą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Lody - 10 porcji:

  • 0,5 l mleka koziego,
  • 0,5l śmietany 30-34% (może być kozia),
  • 6 żołtek,
  • 100ml miodu wrzosowego,
  • ciekły azot.

Kamienie:

  • 20 gr białej czekolady,
  • 50gr maltotekstryna.

Kołacz – 10 porcji:

  • 200 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g cukru waniliowego,
  • 500 g rabarbaru,
  • 500 g gruszek,
  • cynamon do smaku,
  • 1 cytryna,
  • cukier,
  • 100 g masła,
  • kajmakowe szyszki do dekoracji (kasza jaglana ekpandowana, masa kajmakowa).

Mleko kozie ze śmietaną i miodem podgrzać, następnie ostudzić i powoli dodawać żółtka. Następnie przełożyć do planetarnego miksera z metalową misą. Powoli miksować, dodając ciekły azot. Przygotować jadalne kamienia: rozpuścić na patelni białą czekoladę, dodają maltodekstynę. Z masła, mąki i cukru waniliowego ucieramy kruszonkę tak, aby uzyskać okruszki. Przesypujemy na pergamin i pieczemy w piekarniku ok. 12-15 minut w 180 st. aż będzie rumiana.
Gruszki i rabarbar obieramy, kroimy w kostkę 1 x1 cm, wrzucamy na karmel i dusimy do momentu aż lekko zmiękną, ale będą al dente.

 

W śląskich domach koza była niegdyś jednym z bardziej popularnych zwierząt hodowlanych. Nazywana była „krową górników”, ponieważ hodowana na wsiach była równie często jak krowy. Rabarbar z kolei jest najczęstszym dodatkiem ciast drożdżowych w sezonie letnim oraz kompotów. Gruszki równie chętnie zaprawiane są na zimowe przetwory jako dodatki do mięs, jak i kompoty.

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Frykówka podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

 

Wyświetlenia:  519