Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Masa makowa:
Opis przygotowania:
Ciasto: Makę przesiac i ogrzać. Z drożdzy, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka utzreć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę i wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzićod ręki i brzegów naczynia, dodać stopiony i ostrudzony tłuszcz i dalej wyrabiać do momentu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a następnie nałożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę z niskimi brzegami. Na powierzchnię ciasta wyłożyć nadzienie, wyrównać, udekorować posypkami lub bakaliami i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Masa serowa: Ser zemleć w maszynce do mielenia mięsa, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, budyń, jaja, zółtka, startą skórkę cytryny i rodzynki. Masę serową wyrobić dokładnie do uzyskania jednolitej masy, po czym nałożyć na ułożone na blasze ciasto. Wierzch ciasta udekorować posypkami. Piec jak inne drożdżowe ciasta.
Masa makowa: Mak zemleć na sucho, dodać cukier, szczyptę soli, mąkę pszenną, sparzone i posiekane migdały, rodzynki oraz kilka kropel aromatu. Całość wymieszaćz dodatkiem wrzącej wody. Gdy masa będzie już odpowiednio połączona, dodać stopione masło lub oliwę z oliwek.
Tradycja wypieku sięga średniowiecza, kiedy ciasto to było traktowane w sposób szczególny i serwowane w szczególnych okolicznościach, takich jak np. wesela. Pierwsze dokumenty potwierdzające wypiek kołacza na terenie Śląska pochodzą co najmniej z początków XVIII wieku, zaś pierwsze legendy na temat kołocza znajdują się w materiałach drukowanych z lat 30. XX wieku. W większości przypadków stosuje się w kołoczu nadzienie, niemniej jednak możliwy jest wyrób bez nadzienia. W takim przypadku w przekroju przypomina jednowarstwowe ciasto drożdżowe, które na wierzchu ma charakterystyczną posypkę. W odniesieniu do popularniejszej wersji kołocza z nadzieniem produkt charakteryzuje się trzema warstwami, gdzie warstwą wewnętrzną jest nadzienie serowe, makowe lub jabłkowe. Warstwa ciasta drożdżowego ma charakterystyczną kremową barwę, zaś kolor nadzienia jest zależny od składu surowcowego.
%20copy.jpg)
Potrawa została sporządzona przez "Gangstery" podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.