Składniki (na 4 porcje):
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w syropie z kwiatów bzu, później podgrzać w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć, białka ubić na pianę, dodac sok z cytryny, skókę z cytryny, i żelatynę. Przełożyć do formy i odstawić do zastygnięcia. Truskawki oczyścić i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, tymianek i wodę. Gotować ok. 10 minut, zblendowac i przetrzeć przez sito. Z mąki, masła i cukru sporządzić kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozkruszyć na blachę i piec w 180 stopniach przez 10 minut.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.