Szpajza o smaku kwiatów czarnego bzu/sos truskawowo-tymiankowy/kruszonka/borówka

Odsłuchaj tekst

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g truskawek,
  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • syrop z kwiatów czarnego bzu,
  • 3 g żelatyny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka starta z 1/2 cytryny,
  • tymianek.

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w  syropie z kwiatów bzu, później podgrzać w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć, białka ubić na pianę, dodac sok z cytryny, skókę z cytryny, i żelatynę. Przełożyć do formy i odstawić do zastygnięcia. Truskawki oczyścić i pokroić w kostkę, następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, tymianek i wodę. Gotować ok. 10 minut, zblendowac i przetrzeć przez sito. Z mąki, masła i cukru sporządzić kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozkruszyć na blachę i piec w 180 stopniach przez 10 minut.

 

Potrawa została sporządzona przez  uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  4