Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso gołębie umyć, osuszyć i podzielić. Udka i piersi z gołębia włożyć do woreczków próżniowych, gotować w 60 stopniach przez 20 minut. Mięso z udek oddzielić od kości, a następnie zmielić. Kaszę pęczak ugotować na sypko. Do mięsa dodać ostudzoną kaszę, wymieszać.
Kapustę zblanszować, zdjąć liście. Nakładać na każdy liść przygotowane nadzienie i zwijać w wałek. Bób ugotować, zblendować ze śmietanką i tłuszczem z wędzonej słoniny. Mirabelki ugotować w syropie cukrowym, zblendować i przetrzeć przez sito. Szparagi zblanszować. Słonecznik uprażyć.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.