Ciaper kapusta z żeberkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • sól, pieprz, rozmaryn – do natarcia,
  • olej do posmarowania przed pieczeniem
  • 2 kg kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej z kminkiem dla dobrego trawienia)
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 2 - 3 łyżki sztamfowanych kartofli
  • 2 – 3 łyżki smalcu
  • 2 – 3 łyżki mąki na zasmażkę
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Żeberka natrzeć ziołami, solą pieprzem, rozmarynem, a przed pieczeniem olejem. Piec na rozgrzanej patelni, a następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ciaper kapustą.

Ugotować kiszoną kapustę. Na smalcu podsmażyć boczek, osobno cebulę, dodać 4 ząbki startego czosnku. Zrobić zasmażkę: 2 łyżki smalcu z boczkiem i 2 łyżki mąki przyrumienić na złoto. Dodać 2-3 łyżki sztamfowanych, czyli potłuczonych kartofli i dobrze wymieszać.

Potrawa została sporządzona przez KGW Żenica podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  253