Składniki:
Opis przygotowania:
Obraną i wypłukaną marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem w dużej misce na gładką masę, a białka w drugim naczyniu ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Orzechy zmielić na drobno. Do żółtek dodać ubite białka oraz pozostałe składniki, a na końcu bułkę tartą i dobrze wymieszać by składniki się połączyły. Do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy wyłożyć wyrobioną masę i piec w piekarniku w temperaturze 160-180 stopni przez ok 50 min – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika do przestudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przełożyć je na paterę i posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Można też udekorować ciasto drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Pokrojone ciasto podawać na talerzykach deserowych.
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.