Niedzielny rosołek z perliczki, domowy makaron

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 sprawiona tuszka perliczki,
  • listek bobkowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3,5 l wody,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera korzeniowego lub 2 gałązki zielonego selera z ogródka,
  • 1 gałązka lubczyku ogrodowego,
  • 1 przypieczona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 szkl mąki pszennej,
  • 1jajko,
  • 1 żółtka,
  • szczypta soli,
  • trochę ciepłej wody,
  • natka pietruszki i ugotowana w rosole marchewka do dekoracji.

Opis przygotowania:

Do garnka wlać 3,5 l zimnej wody i włożyć podzieloną na części ostrym nożem wymytą tuszkę perliczki, listek bobkowy, ziele angielskie , obrane i wypłukane warzywa, czosnek, przypieczoną cebulę, wypłukaną gałązkę lubczyku i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godz, następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze ok godziny. Wyjmujemy z rosołu warzywa i ugotowaną perliczkę. Marchewkę i piersi z perliczki kroimy w cienkie plasterki , a drobniutki szatkujemy natkę pietruszki. Na głęboki talerz wykładamy ugotowany makaron, z gotowanego i pokrojonego mięsa perliczego układamy dekoracyjne wachlarzyki na brzegu talerza, całość zalewamy gorącym rosołem, dekorujemy marchewką i posiekaną natką pietruszki.



Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  64