Składniki:
Opis przygotowania:
Do garnka wlać 3,5 l zimnej wody i włożyć podzieloną na części ostrym nożem wymytą tuszkę perliczki, listek bobkowy, ziele angielskie , obrane i wypłukane warzywa, czosnek, przypieczoną cebulę, wypłukaną gałązkę lubczyku i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godz, następnie dodajemy sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze ok godziny. Wyjmujemy z rosołu warzywa i ugotowaną perliczkę. Marchewkę i piersi z perliczki kroimy w cienkie plasterki , a drobniutki szatkujemy natkę pietruszki. Na głęboki talerz wykładamy ugotowany makaron, z gotowanego i pokrojonego mięsa perliczego układamy dekoracyjne wachlarzyki na brzegu talerza, całość zalewamy gorącym rosołem, dekorujemy marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.