Składniki:
Opis przygotowania:
Kąski z gąski: Sprawioną i wymytą gęś ostrym nożem dzielimy na zgrabne kąski i umieszczamy w rondlu. Smażymy na ogniu, by wytopił się tłuszcz. Następnie każdy kąsek posypujemy obficie majerankiem i do smaku solą z pieprzem. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do rondla, dodajemy główkę czosnku ( bez obierania) oraz suszone owoce. Wkładamy rondel do piekarnika i dusimy do miękkości w temperaturze ok 160 stopni, w razie potrzeby dodajemy tłuszczu.
Młoda kapusta zasmażana: Kapustę szatkujemy drobno i wkładamy do miski, następnie lekko solimy i wymieszamy żeby kapusta nieco zmiękła. Słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na rozgrzanej patelni lub w rondlu. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy ją do wytopionego tłuszczu by się zrumieniła. Pomidory zalewamy wrzątkiem i pozbawiamy je skórki a następnie kroimy w kostkę. Do przetopionej słoniny z cebulą wkładamy kapustę następnie przesmażamy ją, by zmiękła i puściła sok mieszając dość często. Gdy kapusta puści sok, ale jest chrupiąca, dodajemy pomidory i dalej dusimy, ciągle mieszając. Dodajemy ocet winny i 2 łyżeczki cukru i dusimy jeszcze trochę, by zredukować powstały sok, dodajemy pokrojony drobno koperek, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
Siwe kluski: Ziemniaki obieramy ze skórki, połowę gotujemy do miękkości, przepuszczamy przez praskę do miski i zostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, dobrze odciskamy z soku i zostawiamy by wytrąciła się skrobia. Do garnka wlewamy 3 l wody, lekko ją solimy o doprowadzamy do wrzenia. Do miski z gotowanymi ziemniakami dodajemy tarte ziemniaki i skrobię po odlaniu wody z tartych ziemniaków następnie bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta zgrabne, lekko podłużne kluseczki i wrzucamy je na wrzącą wodę do gotowania aż wypłyną, w trakcie gotowania możemy je lekko zamieszać drewnianą łyżką lub poruszając garnkiem. Ugotowane kluseczki wyjmujemy z garnka za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek.
Sposób podania: Na płaski talerz wykładamy kilka klusek, kąsek z gąski oraz porcję kapusty, polewamy sosem z duszenia, dekorujemy warzywami, zieleniną i plasterkami pomidora.
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas XIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2018 r. w Pszczynie.