Składniki:
Opis przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstwaić do wystygnięcia.
Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, wycisnąć sok z 2 cytryn, zetrzeć skórkę. Połączyć pianę z białek, żółtka, sok i skórkę z cytryny. Ciągle mieszając wlać rozpuszczoną żelatynę. Taką masę lekko zmrozić, a po wyjęciu szpajzy z naczynia obtoczyć ją w pudrze ze zmielonych i utartych malin.
Ziemia czekoladowo-orzechowa
Zagotować wodę w rondelku. Dodać cukier i gotować do uzyskania temperatury 130-135 stopni Celcjusza. Wsypać pokruszoną czekoladę i energicznie mieszając doprowadzić ją do stanu przypominającego ziemię, do "ziemii" dodać prażone, zmielone orzechy.
Szpajzę posypać "ziemią", udekorować owocami, sosem z owoców i listkami mięty.
Potrawa została sporządzona przez uczniów z Drużyny ZSTZ z Piekar Śląskich podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.