Składniki na ciasto:
• 100g mąki
• 30g cukru
• 1/8 kostki masła
• 12,5g drożdży
• 1 jajko
• sól
• cukier waniliowy
Wyrobić ciasto drożdżowe: drożdże zasypać cukrem i zrobić rozczyn. Pozostałe składniki wymieszać, dodać drożdże. Wszystko razem wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. ½ godziny. Rozłożyć na blachę i piec ok. 40 min.
Składniki na kruszonkę:
• 50g bułki tartej
• 50g kokosa
• cukier puder
• 10g migdałów
Aromat migdałowy
Kokos oraz bułkę prażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. Dodać migdały, wystudzić. Dodać cukier puder oraz aromat.
Składniki na prasowane jabłko:
• 100g jabłek kwaśnych
• 50g cukru
• cynamon
• mąka ziemniaczana
Jabłka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Cukier rozpuścić na patelni z niewielką ilością wody. Dodać cynamon oraz jabłka, całość zagęścić mąką w razie potrzeby. Przełożyć do woreczków próżniowych.
Grenadina miętowa:
• mięta świeża
• esencja miętowa
Miętę posiekać bardzo drobno. Dodać do esencji miętowej. Całość zamrozić. Podając „skrobać” widelcem aby utworzył się lód.
Następnie połączyć składniki na talerzu wg uznania i własnyc proporcji.
Deser czyli ciasto drożdżowe z jabłkami to tradycyjny wypiek na całym Śląsku. Latem kołoc z rabarbarem, a na jesień z jabłkiem. Do tego kruszonka. W naszej nowoczesnej wersji kruszonka to makrony. Ciastka z bułki tartej z migdałami kupowane na odpustach.
Potrawa została sporządzona przez Dziewczyny ze Ślaska z ZSGH w Tarnowskich Górach podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.