Ajlauf z kalafiorem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • mięso na rosół
  • włoszczyzna
  • kalafior
  • jaja
  • mąka pszenna
  • koperek
  • lubczyk
  • przyprawy do smaku

Z mięsa i włoszczyzny ugotowac rosół. Przecedzić wywar przez gęste sito. Do rosołu dodać kalafior w małych różyczkach. Doprawić do smaku.

Z mąki i jajka wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany, powoli cienkim strumieniem wlewać do zupy co jakiś czas mieszając. Koperek drobno posiekać i dodac do zupy. Sprawdzić smak. Gotować chwilkę. Zupę serwowac w małych garnczkach.

 

Potrawa została sporządzona przez dużynę Malinowego Dworu z Katowic podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.

 

Wyświetlenia:  198