Składniki:
Boczek marynować w przyprawach: majeranek, sól, pieprz, liść, olej, pomarańcze przez 24 h. Piec w niskiej temperaturze do max. 85 stopni Celcjusza przez 12 h.
Przyrządzić demi warzywne - warzywa muszą się dobrze skarmelizować (marchewska, pietruszka, seler, cebula, seler naciowy, rozmaryn).
Przygotować domowy ser hauskyjza z chrzanem.
Na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej roztopić i odparować na niewielkim ogniu twaróg. Grudki powinny się rozdrobnić, a całość zgęstnieć i przypominać odrobinę stopiony, żółty ser. W trakcie podsmażania dodać całe ziarna kminku lub czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawić. Chrzan rozetrzeć widelcem na gładką masę. Smażony ser podać na ciepło lub przełożyć do foremek albo małych miseczek (silikonowe lub wyłożone folią spożywczą), docisnąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Czosnek niedźwiedzi skarmelizować na patelni.
Składniki połączyć bezpośrednio na talerzu przed podaniem.
Inspiracją są świniobicia. Hausekyjza jest tradycyjnym śląskim serem smażonym. Rudziniecki park słynie z dużej ilości czosnku niedźwiedziego.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.