Karminadle z filungiem
Ugotować 1/2 kilograma mięsa wołowego na zupę. 1 kg mięsa wieprzowego pokroić w mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa, podobnie postąpić z ugotowanym mięsem, cebulą i uprzednio namoczoną bułką. Do masy dodać 2 jajka, sól, pieprz, maggi do smaku.
Suszone nadzienie
Suszone leśne grzyby namoczyć i ugotować, pokroić na mniejsze części i podsmażyć z cebulką. Doprawić do smaku.
Formować z mięsa kotlety robiąc płaskie placki, nałożyć farsz z grzybów i dokładnie zlepić formując karminadel. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Sos grzybowy
Z uprzednio namoczonych, ugotowanych i podsmażonych grzybów leśnych zrobić sos podprawiony śmietaną. Podawać z młodymi ziemniakami i burakami.
Sałatka z buraków
Ugotować 1 kg buraków, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i odstawić na dobę. Odsączyć na sitku.
Zalewa
Ugotować 1 szklankę wody z 1/2 szklanki octu 10%, z 1/2 łyżką soli, 1/2 szklanką cukru, 3 ziarnkami ziela angielskiego, 2 goździkami i 2 listkami laurowymi.
Potrawę serwować na dużym płaskim talerzu.
Potrawa została sporządzona przez Rudzanki z Rud podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.