Składniki na rosół:
Składniki na kluseczki:
Ugotować rosół z mięsa drobiowego, warzyw i przypraw.
Wątróbkę rozetrzeć z posiekaną natką pietruszki, masło przesmażyć z cebulką na złoty kolor i dołożyć do wątróbki. Następnie dodać jajka, mąkę, kaszę mannę, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać łyżką tak, aby ciasto miało konsystencję jak do przygotowania lanych klusek. Jeżeli ciasto będzie za gęste wystarczy dodać odrobinę wody. Z tak przygotowanego ciasta nałożyć łyżką małe kluseczki na gotujący rosół.
Kluseczki zalać rosołem na talerzu.
Kluseczki z wątróbką – to potrawa znana w gminie Popów powiatu kłobuckiego od około 100 lat. Kluseczki z wątróbką podaje się z rosołem zamiast makaronu
Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich z Kłobucka podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.