Tatar z jelenia z żółtkiem przepiórczym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

• jędrne kiszone ogórki
• marynowane grzybki
• 1 cebula
• jaja przepiórcze
• sól, grubo mielony pieprz, olej
• comber z jelenia około 300g

 

Sposób przygotowania:

Oczyszczony comber z jelenia dokładnie posiekać drobniutko nożem na desce, przekłożyć do miski, dodać pieprz, sól i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Drobniutko pokroić cebulkę, ogórki i grzybki.
Na talerz ułozyć kulkę z tatara z malutkim wgłębieniem, gdzie delikatnie ulożyć żółtko z jajka przepiórczego. Obsypać tatara z boku cebulką, ogórkiem i grzybkami.

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie "Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  201