Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Zupa: 

  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 l wywaru z rosołu
  • 1/3 łyżeczki soli (do smaku)
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki śmietanki 30%–36%


Lane kluski:

  • 2 jaka
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Grzyby moczyć przez 4–8 godzin. Zalać grzyby 1,5 l wody i gotować 1 godzinę. Następnie dodać warzywa, wywar i gotować kolejną godzinę.

Lane kluski: Jajko roztrzepać z mąką i dodać szczyptę soli. Na gotującą się zupę wlać cienkim strumieniem ciasto na kluski i za pomocą łyżeczki lub widelcem odcinać małe kluseczki. Gotować 2–3 minuty. Śmietanę kremówkę zahartować (dodając do niej odrobinę ciepłej zupy) i wlać do zupy grzybowej. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie "Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  3383