Składniki:
Zupa:
Lane kluski:
Przygotowanie:
Grzyby moczyć przez 4–8 godzin. Zalać grzyby 1,5 l wody i gotować 1 godzinę. Następnie dodać warzywa, wywar i gotować kolejną godzinę.
Lane kluski: Jajko roztrzepać z mąką i dodać szczyptę soli. Na gotującą się zupę wlać cienkim strumieniem ciasto na kluski i za pomocą łyżeczki lub widelcem odcinać małe kluseczki. Gotować 2–3 minuty. Śmietanę kremówkę zahartować (dodając do niej odrobinę ciepłej zupy) i wlać do zupy grzybowej. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Potrawa została sporządzona przez Stowarzyszenie "Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.