KREPLE Z KARTOFLAMI
Sposób przygotowania:
Ugotować 1/2 kg obranych kartofli, potłuc i 1/2 kg mąki. Dodać 50 g świeżych pokruszonych drożdży i 190 g margaryny. Wbić 3 jajka i dodać 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić ciasto i chwilę odczekać aż wyrośnie. Wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i wałkować na wysokość ok. 1 cm. Wycinać szklanką krążki. Następnie do środka dodać marmoladę i formować kulki. Rozpuścić 3 kostki smalcu i piec około 2 min. z każdej strony. Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Gdy będą ostudzone posypać cukrem pudrem.
Kreple z kartoflami to pyszny deser do popołudniowej kawy, który pochodzi z okolic Rud.
Potrawa została sporządzona przez drużynę "Rudzanki" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.