Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • tłuszcz do posmarowania formy wyłożonej papierem do pieczenia

Kruszkonka:

  • ½ kostki masła
  • ok. ½ szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać żółtka, miękkie masło, cukier i wyrobić na gładką masę. Rozwałkować ciasto i wyłożyć na formę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Zrobić wyższe brzegi i nakłuć ciasto widelcem. Następnie przygotować rabarbar krojąc go na drobne kawałki. Umieścić rabarbar w misce, wsypać cukier i dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto rabarbar z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i 4 łyżek cukru. Ubitą pianę wylać na rabarbar i posypać wcześniej wykonaną kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 min. Wyłączyć piekarnik, odczekać 5 minut i odstawić ciasto do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto można wylać niewielką ilość polewy kakaowej w formie „zygzaków”. Ciasto pokroić na kawałki, przełożyć na talerzyki deserowe i ozdobić według uznania i własnego pomysłu.

Ciasto jest doskonałe z filiżanką kawy i kieliszkiem domowej nalewki. Ciasto kruche jest od bardzo dawna pieczone przez gospodynie i popularne na równi z ciastem drożdżowym. Rabarbar od lat jest bardzo chętnie uprawiany w przydomowych ogródkach od dawna i wykorzystywany do wypieków, ale także do przygotowywani kompotów oraz domowych nalewek.

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę "Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  1170