Składniki:
SZAŁOT KARTOFLANY:
ŚLĄSKIE KOTLETY SCHABOWE:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na skwarki. Cebulę, ogórek kiszony i ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać, zalać stopionym gorącym boczkiem wraz ze skwarkami i przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem.
Schab opłukać i pokroić na dość duże plastry, lekko pobić młotkiem do mięsa, aby ich grubość nie była mniejsza niż 8-10mm, posolić, opruszyć pieprzem, zamoczyć w rozmąconych jajach, panierować w bułce tartej. Uformowane kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, po czym podlać niewielką ilością wody i krótko dusić pod przykryciem.
Sposób podania:
Szałot kartoflany podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem kotleta schabowego.
Śląskie kotlety schabowe podawane z szałotem kartoflanym (na zimno lub na ciepło) były jednym z najczęstszych zestawów potraw spożywanych w trakcie różnych uroczystości i spotkań rodzinnych. Tradycją w regionie Rybnika i okolic było serwowanie powyższego dania chociażby w obchody Święta Zmarłych, kiedy każda Ślązaczka przygotowywała się już wcześniej na wypadek przyjścia gości.
Potrawa została sporządzona przez drużynę Koła Gospodyń Wiejskich "Popielów-Radziejów" podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.