Krupniok w boczku z panczkrautem z ogórkami w miodzie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • krupniok
  • boczek
  • ziemniaki
  • kapusta kiszona
  • cebula
  • musztarda
  • ogórki kiszone
  • miód 
  • czosnek 
  • rozmaryn
  • sos mięsny 
  • przyprawy
  • jabłka
  • zioła
  • masło

Sposób przygotowania:

Krupniok podsmażyć z cebulką na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzić, dodać jajko i doprawić do smaku. Cienkie plastry boczku rozłożyć na blacie tak, aby nachodziły na siebie. Posmarować musztardą i posypać majerankiem. Na boczku rozsmarować warstwę krupnioka. Zwinąć roladę. Włożyć do nagrzanego pieca na 150 stopni na około 45 minut. Roladę wyjąć i ostudzić. Kapustę kiszoną i ziemniaki ugotować do miękkości. Ziemniaki przecisąć przez praskę i wymieszać z kapustą. Doprawić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć na maśle i dodać miód, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Poporcjować na talerzach obiadowych i udekorować. Polać sosem mięsnym i upieczonymi jabłkami. 

Potrawa została sporządzona przez drużynę Malinowego Dworu podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  143