Składniki:
Sposób przygotowania:
Krupniok podsmażyć z cebulką na rozgrzanym tłuszczu. Ostudzić, dodać jajko i doprawić do smaku. Cienkie plastry boczku rozłożyć na blacie tak, aby nachodziły na siebie. Posmarować musztardą i posypać majerankiem. Na boczku rozsmarować warstwę krupnioka. Zwinąć roladę. Włożyć do nagrzanego pieca na 150 stopni na około 45 minut. Roladę wyjąć i ostudzić. Kapustę kiszoną i ziemniaki ugotować do miękkości. Ziemniaki przecisąć przez praskę i wymieszać z kapustą. Doprawić. Ogórki kiszone pokroić w cienkie słupki. Podsmażyć na maśle i dodać miód, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Poporcjować na talerzach obiadowych i udekorować. Polać sosem mięsnym i upieczonymi jabłkami.
Potrawa została sporządzona przez drużynę Malinowego Dworu podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.