Rolada wołowa, kluski i modro kapusta

Odsłuchaj tekst

Składniki:

ROLADA:

  • 130 g mięsa wołowego

Farsz:

  • 30 g ogórka kiszonego
  • 30 g boczku wędzonego
  • 30 g kiełbasy swojskiej
  • 30 g cebuli
  • 20 g musztardy

KLUSKI:

  • 160 g ziemniaków gotowanych lub ok. 32g mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

MUS Z KAPUSTY MODREJ (CZERWONEJ):

  • 100 g kapusty czerwonej
  • 25g boczeku
  • cebula
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • ocet do smaku

Z opowieści mieszkanców Śląska wynika, że rolada wołowa znana była już w okresie międzywojennym. Początkowo była podawana z okazji większych uroczystości, przede wszytskich na weselach. Z czasem rolada wołowa zaczęła pojawiać się także na obiadach podczas innych uroczystości. Po II wojnie światowej rolada wołowa była często podawana na niedzielny obiad. Rownież na współczesnych przyjęciach weselnych obowiązkowo w menu jest obecna rolada wołowa. 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację Zielony Ogród z Zabrza podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 16 czerwca 2019 r. w Rudach.

Wyświetlenia:  62