Chłodnik z botwinki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

CHŁODNIK:

  • 2 pęczki botwinki
  • 4 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  •  0,5 l maślanki
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • rosół
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • szczypior
  • 1 jajko przepiórcze w koszulce

TIUL Z BURAKA:

  • 100 g wody
  • 40 g oleju
  • 15 g mąki pszennej
  • liofilizowany burak

CHIPS Z POKRZYWY:

  • świeża pokrzywa
  • olej

 

Sposób przygotowania:

CHŁODNIK:

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, a następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 min na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 min przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić. Do wywaru dodać maślankę oraz jogurt, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami i pozostałym startym ogórkiem. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika. 

TIUL Z BURAKA:

Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać na patelni do uzyskania tiulu.

CHIPS Z POKRZYWY:

Pokrzywę delikatnie oczyścić. Wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć kilka sekund.

 

Sposób podawania:

Całość dania podawać w głębokim talerzu z pokrojonymi warzywami, jajkiem w koszulce, tiulem oraz pokrzywą. 

 

Zupa to klasyczny chłodnik przygotowywany latem z tego co rośnie w ogródku. Młoda botwinka, świeże ogórki gruntowe, szczypiorek, a wszystko na maślance. Wszystkie dania wywodzą się z okolic Lublińca. Pokrzywa w chłodniku dodaje ciekawego akcentu.

Potrawa została sporządzona przez drużynę Dziewczyny ze Ślaska z ZSGH w Tarnowskich Górach, podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach

Wyświetlenia:  165