Składniki:
CHŁODNIK:
TIUL Z BURAKA:
CHIPS Z POKRZYWY:
Sposób przygotowania:
CHŁODNIK:
Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, a następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 min na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 min przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić. Do wywaru dodać maślankę oraz jogurt, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka. Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z jajkami i pozostałym startym ogórkiem. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika.
TIUL Z BURAKA:
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzać na patelni do uzyskania tiulu.
CHIPS Z POKRZYWY:
Pokrzywę delikatnie oczyścić. Wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć kilka sekund.
Sposób podawania:
Całość dania podawać w głębokim talerzu z pokrojonymi warzywami, jajkiem w koszulce, tiulem oraz pokrzywą.
Zupa to klasyczny chłodnik przygotowywany latem z tego co rośnie w ogródku. Młoda botwinka, świeże ogórki gruntowe, szczypiorek, a wszystko na maślance. Wszystkie dania wywodzą się z okolic Lublińca. Pokrzywa w chłodniku dodaje ciekawego akcentu.
Potrawa została sporządzona przez drużynę Dziewczyny ze Ślaska z ZSGH w Tarnowskich Górach, podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach