Składniki:
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na szczywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Wycisnąć sok z 2 cytryn i zetrzeć trochę skórki. Połączyć delikatnie pianę z białek, żółtka, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciągle mieszająć wlać powoli rozpuszczoną żelatynę do połączonych składników. Masę przełożyć do naczynia silikonowego i następnie lekko ją zamrozić, aby dało się ją swobodnie wyjąć. Po wyciągnięciu szpajzy z naczynia obtoczyć ją szybko i delikatnie w pudrze ze zmielonych i utartych przez sito malin.
Wodę w rondelku zagotować. Dodać cukier i gotować do uzyskania temperatury 130-135 stopni, po czym wsypać pokruszoną czekoladę i energicznie mieszając doprowadzić ją do stanu przypominającego "ziemię". Do "ziemi" dodać prażone, zmielone delikatnie orzechy.
Sposób podawania:
Szpajzę posypać delikatnie "ziemią", udekorować owocami i listkami mięty. Całość można polać sosem z owoców.
Potrawa została sporządzona przez drużynę ZSTZ Piekary Śląskie podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.