Składniki:
MIELONE:
RÓŻYCZKI:
BURAKI PIECZONE:
Sposób przygotowania:
KARMINADLE:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na ok. 1 godzinę. Następnie gotować przez około poł godziny. Odcedzić wodę i zmiksować na gładką masę. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, na około 20 min, po czym odcisnąć. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Czosnek drobno pokroić.
Wymieszać mięso, soczewicę, bułkę, jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Calość dokładnie połączyć w jednolitą masę.
W środkowym rancie pierścieni "ringów" gastronomicznych ułożyć starannie plaster boczku. Uzupełnić resztę ringu masą z mięsa, przykrywając świeżą gałęzią tymianku. Zapiekać całość do uzyskania temperatury wewnątrz karminadla ok. 65 stopni.
RÓŻE Z KARTOFLI:
Kartofle ugotować, odcedzić, przecedzić przez praskę i doprawić do smaku. Dodać jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Przecisnąć przez rękaw cukierniczy formując róże. Piec w temeperaturze około 180 stopni przez ok. 10 min. Róże przed upieczeniem można posypać delikatnie papryką wędzoną w proszku dla podkreślenia smaku i wyglądu.
BURAKI BALSAMICZNO-MIODOWE:
Umyte buraki piec ze skróką w folii aluminiowej w piekarniku w ok. 170-180 stopniach do miękkości (czas zależy od wielkości buraków). Upieczone buraki obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dusić w occie balsamicznym z miodem i skórką limonki, aż całość się zredukuje do konsystencji sosu.
Karminadle podawać z różami, burakami i ewentualnie "ziemią" limonkowo-miodową, powstałą z połączenia 1 łyżki miodu, 1 łyżki soku z limonki i maltodekstryny. Dekorować świeżą natką pietruszki.
Potrawa została sporządzona przez Drużynę ZSTZ Piekary Śląskie podczas XIV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2019 r. w Rudach.